Svømmeføtter for open water

Like før jeg reiste til Mallorca fikk jeg tilsendt et par svømmeføtter for testing. De var merkelige i formen og stive som fy. Designet spesifikt med open water svømming i tankene. Finnes det virkelig et behov for noe slikt, tenkte jeg?

 

IMG_0920
Jo – det går fortere med føtter enn uten. Bare spør Hans Christian.

 

Nå har jeg testet de på fire treningsøkter. To i havet og to i bassenget. Og jeg må si at på den siste økta i sjøen, hvor det var både strøm og bølger – ja, da kom de virkelig til sin rett.

For all del, de gir fremdrift i stille vann også, som her om dagen da Alcudiabukten lå innbydende og glassklar. Men det vil nok alle svømmeføtter gjøre.

Det som er spesielt med DMC Repellor Fins er at de har et design som skal fange mer vann enn vanlige finner. Føttene har noe DMC kaller for «rails», spesifikt laget for å gjøre svømmeren mer stabil i åpent hav.

 

img_0618
Fra en av øktene i basseng. Her ser du tydelig hvordan hver fot har rails på sidene for å fange mer vann. Dette gir større fart og stabilitet, men krever sitt av beina.

 

Den effekten opplevde jeg altså da jeg brukte finnene i litt hissigere farvann. De siste dagene har det blåst mye her på Mallorca og bukten var langt i fra så snill som den pleier å være. Normalt ville jeg under slike forhold blitt kastet litt mer fra side til side og slitt med å holde en god rytme. Men med DMC Repellor kunne jeg svømme raskt, stabilt og sterkt hele veien. Og det med kun én arm, noe som jo også øker ustabiliteten og rytmen.

I basseng funker DMC Repellor som en vanlig svømmefot, men de er stivere enn  de jeg normalt bruker. Det krever mer av beina å bruke dem enn vanlige finner/zoomers laget for svømming i basseng. Etter bassengøktene med Repellor er jeg mer sliten i beina og spesielt i anklene.

IMG_0921

Her i Alcudia går vi ut i havet fra stranden som er langgrunn. Det var ingen lett oppgave med svømmeføtter på. Det ble noen fall på veien kan du si. Det kan være smart å svømme ut med finnene i hånden for så å ta de på litt lenger ut…

Det noe stivere materialet i disse finnene gjør forresten at de ikke er så glatte å gå med på stein, svaberg og brygger. En klar fordel når det skal svømmes andre steder fra enn en lang strand.

Men – trenger vi virkelig svømmeføtter for åpent hav?

Da jeg lå i bassenget med disse så tenkte jeg at nei, disse trenger vi ikke. Men – da jeg lå i bølgene her utenfor endret jeg raskt mening. Opplevelsen av å være stabil, trygg og rask i vannet gjorde økta i åpent vann til en god en. Og jeg er ikke kjent for å like å svømme i havet! Spesielt ikke når det kun holder 12-14 grader.

 

IMG_0949
Open water svømming ble definitivt morsommere med føtter!

 

Konklusjonen fra min side er at jeg kommer til å bruke disse finnene på økter hvor jeg ønsker mer stabilitet og fart, samt trygghet der sjøen er røffere enn jeg liker. Med DMC Repellor kunne jeg svømme godt ute og fokusere på riktig teknikk, selv om bølgene kjørte over meg til stadighet. Det var moro!

Jeg tenker de vil passe til mitt bruk, men jeg tenker også at dette kan være en god løsning for dere som er litt engstelige for lange turer i sjøen. Her får du en liten motor bakfra som hjelper deg på vei. Husk for øvrig at svømmeføtter maskerer dårlig teknikk…

Til svømming i basseng vil jeg foretrekke å bruke mine vanlige svømmeføtter. Men det er jo opp til deg om du vil ha et eller to par finner. Har du lyst, har du lov!

IMG_0918

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s