Full fart med lavt stoffskifte

Kan man vinne Norseman med lavt stoffskifte? Trene nesten 1000 timer i året og oppfattes som en Duracellkanin fra utsiden?

Joda, det er fullt mulig det. Og spør du mine nærmeste vil de nok svare at jeg er langt fra å være en energibunt til enhver tid. Lat, deprimert og maktesløs er vel mer tonen der. Særdeles langt fra den versjonen av meg som de fleste andre ser. Det har vært frustrerende for alle involverte. Jeg har brukt all min energi på trening og jobb – og har hatt svært lite igjen til andre ting. Nå håper vi at det skal begynne å snu.

img_0620
Levaxin erstatter manglende eller redusert produksjon av et hormon kroppen trenger.

For to uker siden startet jeg med preparatet Levaxin som forhåpentlig skal utgjøre en forskjell. Etter syv år med blodprøver som har vist verdier utenfor normalen er jeg endelig i gang. Det har vært en lang prosess – og det er ingen quickfix selv med medisiner har jeg skjønt. Men nå har symptomene hopet seg opp så lenge at det rett og slett var helt nødvendig å starte.

 

Mine symptomer

Det finnes mange symptomer på lavt stoffskifte. Mange av disse kan også være symptomer på helt andre ting. Sjekk derfor med legen din og ta de nødvendige blodprøvene for å se om du faktisk har lavt stoffskifte om du skulle mistenke det.

Et veldig vanlig kjennetegn er jo vektøkning, og gjerne en rask en. Det gjelder ikke for meg, tenker du kanskje. Jeg trener jo ganske mye og er slank. Men – jeg gikk opp over ti kilo på tre måneder for mer enn ti år siden. Og det på tross av at jeg da trente 10-12 timer per uke. Vi mistenker at dette kan ha vært starten på mine stoffskifteproblemer.

Du kan lese mer om stoffskiftet her.

Sliten Kari
Slik er familie og nære venner vant til å se meg. Tom for strøm, liggende til lading.

 

Symptomene jeg har levd med de siste årene har vært følgende:

Manglende energi, utmattelse, tretthet – jeg fungerer på trening, men har hatt lange perioder med utmattelse. Og ikke bare fordi jeg trener mye.
Tørt hår, tørr hud, sprø negler – det har nesten virket som at hår og negler har vokst feil vei. I perioder har håret falt av i store mengder.
Tiltaksløs, deprimert, motløs – jepp, denne har fulgt meg som en mørk sky. Men jeg har mine teknikker for å komme unna. Trening, dagslys og riktig næring har hjulpet.
Sensibel, lettrørt – dette er jo meg i et nøtteskall og henger vel mer sammen med at jeg er høysensitiv enn at jeg har lavt stoffskifte. Eller?
Muskel- og leddsmerter – her har det vært vanskelig å skille mellom  hva som er normal stølhet og vondter etter trening og ikke. Men generelt har jeg hatt mye vondt i kroppen.
Søvnproblemer – krysser av her så det ljomer i veggene. Kan ikke huske at jeg har hatt et liv uten søvnproblemer de siste 10 årene.
Fryser lett – jeg er frossen av meg ja. Svetter som en gris når jeg er i bevegelse, men blir fort blå på leppene like etter.
Sensitivitet for lyd, lys, støy – skvetter av den minste ting og plages av alt som er støyende (selv om Kristian ikke forstår hvilke lyder jeg snakker om).
Problemer med konsentrasjon og hukommelse – dette har blitt verre og verre. Kan vel ikke skylde på alderen heller. Skal jeg huske ting må jeg ha lister her og lister der. Og konsentrasjon er rett og slett vanskelig.

I tillegg har jeg lav puls og arytmier, jeg har hatt problemer med å bli gravid og vi har slitt med å beholde graviditeter når testene har vært positive. Heldigvis har jeg verdens beste Magnus og klarer meg fint med ham 🙂

Hvorfor vente så lenge?

Hos meg har lavt stoffskifte sammenheng med en autoimmun tilstand kalt Hashimotos. Mine anti-TPO verdier har vært langt utenfor normalen siden Magnus ble født (de ble ikke målt før og kan godt ha vært skyhøye før den tid også). Siden har vi målt T4, T3 og TSH jevnlig og vurdert symptomer samtidig.

For to år siden var første gang vi vurderte medisin. Men å starte medisinering midt i en konkurransesesong har vært grunnen min til å holde igjen. Erfaringen fra andre idrettsutøvere med stoffskifteproblemer har vært at innkjøringen med medisin tar lang tid (minst seks måneder). Og den tiden har jeg ikke hatt før nå, målt mot hvor plagsomme symptomene har vært.

Nå forventer jeg ikke at jeg vil sove godt og være sprudlende resten av døgnet i en håndvending. Men jeg har absolutt et håp om at det skal bli litt lettere å holde full fart i tiden fremover. Både på trening og på livets andre arenaer.

img_0541

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s