Mer enn Petter Northug?

Mamma, trener du mer enn Petter Northug?

Kommentaren kom fra Magnus i sommer da Finansavisen skrev på forsiden av papirutgaven at jeg gjorde nettopp det.

Til informasjon så siterte de ikke meg på dette. Beregningen på 1000 treningstimer årlig hadde de gjort selv, ut fra hva jeg fortalte dem om min egen trening. De glemte nok både hvileuker og sesongpause i regnestykket sitt…

DCIM101_VIRB
Fra en av mine lange løpeturer i oppkjøringen mot Norseman 2016.

Jeg vet ikke hvor mye Petter Northug trener, og bryr meg faktisk ganske lite om den sammenligningen for øvrig. Men at det gir folk noe å relatere til, det er det liten tvil om. Og syvåringen synes det var en kul referanse!

På årets første dag var det dog på tide å se hvor godt Finansavisen traff på sin antagelse om rundt 1000 treningstimer. Selv trodde jeg det ville bli et godt stykke unna. Jeg har tross alt hatt tidenes sesongpause med 2,5 måned borte fra både sykkel og svøm grunnet tretthetsbrudd i kragebeinet. Tallenes tale får du under.

img_3608
Det har helt klart blitt flest timer på sykkel i året som gikk. Og de fleste av dem har dessverre ikke foregått på Gran Canaria – men på sykkelrulla!

 

2016 in numbers

Totalen for årets 365 dager ble som følger:

Sykkel: 398 timer totalt, noe som vil si rett over 43 % av samlet treningsmengde. Totalt antall kilometer vet jeg ikke, da absolutt mesteparten av timene er gjort på innendørs rulle. Men at det har vært kvalitet i hver time på sykkel er det liten tvil om. Terskelwatten økte fra 200 til 257 i løpet av året (og har dalt noe ned igjen etter kragebeinstrøbbelet).

Løp: 267 timer, nesten 30 % av totalen. Hele 2825 kilometer har jeg løpt i året som gikk, og en krone per kilometer går til min søsters skoleprosjekt i Uganda. Jeg har tatt syvmilssteg på løpefronten og perset på både halvmaraton og helmaraton i året som gikk. Raskeste løpetid på Norseman ble det også!

Svømming: Min beste gren har blitt nedprioritert til fordel for mine svakheter, pluss at det har vært fryktelig vondt å svømme med trøblete kragebein siden februar. Likevel har det blitt 134 timer i bassenget og akkurat 500.000 svømte meter i 2016. Det vil si 14,5 % av total treningsmengde.

Annet: Mobilitet- og stabilitetstrening gjør jeg en del av, totalt 118 timer ifølge TrainingPeaks (ca 13 %). Ren styrketrening har jeg derimot ikke gjort i året som gikk.

Oppsummert ble det hele 917 timer fra 1.1 2016 til 31.12. 2016. Ikke så veldig langt unna 1000 med andre ord. Og ser jeg på tallene for november til november (som egentlig er det jeg regner som mitt treningsår), blir totalen 944 timer med ca samme fordeling mellom grenene.

DCIM101_VIRB
Svømming nedprioriteres da jeg må fokusere på mine svakheter. At det likevel ble en halv million svømte meter i 2016 overrasket meg!

Intensitetssoner?

Hadde det vært slik at den som trente mest ble best, ja da hadde dette vært enkelt. Heldigvis ligger det mer bak tallene enn kun treningsmengde. Hvordan treningen fordeler seg i de ulike intensitetssonene er jo også interessant.

img_3832
Jeg har hatt mer overskudd i året som gikk. Riktig intensitet og god treningsplanlegging har vært avgjørende.

 

For min del så har 2016 bestått av mye mer rolig trening enn tidligere, med lange rolige løpeturer med puls under 130 og mye jobbing under og opp mot terskel på sykkel og svøm. Jeg kan kun snakke ut fra egen erfaring, men med denne måten å jobbe på så har jeg tålt større treningsmengder. Jeg har fått mer kontinuitet i treningen, færre skader og hatt overskudd til å trøkke til når intensiteten skulle være høy.

Mine treningstimer har fordelt seg på følgende måte basert på pulssoner:

  • Sone 1: 31,4 %
  • Sone 2: 35,6 %
  • Sone 3: 20 %
  • Sone 4: 10 %
  • Sone 5 eller over: 3 %

Merk at svømming her er utelatt, da jeg hovedsakelig svømmer uten pulsbelte. Men jeg har trent helt klart mest i sone 1 og 2 på svøm, mye roligere enn tidligere år.

Nå ser jeg frem til et nytt år. Blanke ark skal fylles med nye treningstimer. Jeg er superspent og gleder meg masse. Store mål er satt og planen er lagt.

Godt nytt år!

img_3919

Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s