Den ultimate Norseman-jakken

Syklingen under årets Norseman er det kaldeste jeg har vært borte i.

Det var verre enn å svømme 3000 meter i ni graders vann som jeg gjorde i fjor. Verre enn fjorårets tur over Hardangervidda i null grader.

Med fire grader og regn var jeg utsatt for både kulde og fuktighet der jeg fløy over vidda i medvinden. Hadde det ikke vært for Castellis Perfetto Long Sleeve jakke så vet jeg ikke om jeg hadde klart å komme meg til T2. Og da hadde seieren på Gaustatoppen vært rimelig umulig.

Gabba = Perfetto

Historien bak jakken er visstnok at proffsyklist Gabriel Rasch var lei av å fryse med vanlig sykkeltrøye, og av å ha på seg blafrende og store vindjakker (jeg kjenner følelsen!). Han ba derfor Castelli utvikle en aerodynamisk sykkeltrøye som ville holde ham varm og komfortabel under ritt og trening. Den langermede versjonen het derfor også Gabba frem til i år. Men nå er navnet skiftet til Perfetto, da det tross alt er en perfekt jakke!

nxtri2016-bib55-03photo-by-torgeir-smeby-yttervik
Her er jeg straks ferdig med Imingfjell. Det var innmari kaldt, men med god jakke holdt jeg akkurat varmen til å trosse både tenner som hakket og kropp som ristet. Foto: Torgeir Yttervik.

Jakka var jeg så heldig å få låne som prøve fra Castelli. Jeg hadde egen sykkeljakke i teamtøyet mitt, men erfaringen fra i fjor var at den var litt for stor og litt for kald til slikt vær. Jeg ville ikke kaste bort altfor mange watt i vindmotstand og trengte noe som var mer aerodynamisk og en god del varmere om det skulle bli regnvær.

Faktisk fikk jeg låne to jakker fra Castelli. Den langermede på bildet over, og en kortermet versjon – den opprinnelige Gabba-jakken (som skal fortsette å hete Gabba). Den var det min swimrun-makker Jon som tipset meg om. I et tynt neoprenaktig stoff hadde den holdt ham varm under Norseman tidligere år. Når målet er å vinne, da gjelder det å gå for de beste løsningene. Det mest aero alternativet er for øvrig helt klart Gabba-jakken, altså den kortermede versjonen, med løse ermer under.

Så startet jeg også fra T1 med Gabbaen på meg. Planen var å gjennomføre hele syklingen med den på. Men da vi på vei mot Dyranut fikk beskjed om å ta på refleksvesten igjen grunnet tåke, og supporten rapporterte om svært kalde forhold med regn etter Dyranut – ja da bestemte vi oss kjapt for å ta på den langermede Perfettoen med en gang. Et valg vi aldri angret på.

image

Jakken holder svært godt på varmen, selv om den er overraskende tynn. I tillegg visste jeg fra trening i ukene før Norseman at den ikke ville bli for varm om solen skulle titte frem. Da fikk jeg nemlig testet den i pøsregn og varierende vær. Den holdt meg varm i regnværet, men jeg hadde ikke behov for å ta den av da sola kom ut mellom skyene. Min opplevelse var at den regulerte varme svært godt, selv i de krevende bakkene mellom Geilo og T2.

En perfekt høst- og vårjakke

Castellis Perfetto har gode vannavvisende egenskaper. Likevel puster den godt, noe som kommer godt med for meg som svetter så mye. Det er jo liten vits i å holde regnet ute om svetten renner på innsiden. Det eneste jeg bekymret meg om da jeg fikk jakken var størrelsen. Min erfaring har nemlig vært at Castellis størrelser er helt urimelig små – noe som nå er endret! Der jeg tidligere måtte ha en dame L/XL gikk jeg nå inn i en Small.

Jeg vil tørre å påstå at dette er den ultimate jakken for kalde høst- og vårturer og andre utfordringer i grisete vær. En skikkelig Norseman-jakke med andre ord. Den har gode lommer på ryggen slik at du lett får du med deg det du trenger, selv om det ikke var like lett å få ting opp derfra med iskalde fingre og store hansker på (men det er jo en annen sak!).

Jakken har også en slags skvettlapp som går et stykke nedover bakpå og holder deg beskyttet fra den velkjente dusjen fra bakhjulet. Den ligger bredt og flatt, noe de som mener at aero er alt vil like. I tillegg har den en godt synlig refleksstripe som kommer godt med nå som mørket innhenter oss her i nord.

Jeg tror rett og slett jeg bare beholder jakkene, det kan jo hende jeg skal gjøre Norseman igjen en dag!

Kari sykler Imingfjell
Foto: Henriette Tronrud/Paperbag Oslo.
Fullfart Lingsom

Full fart på alle fronter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s